La Comissió de la Veritat de Colòmbia i l’ICIP signen un conveni per articular el treball de la Comissió a Europa
Aquest 2019, l’ICIP ha assumit el rol de Secretaria Tècnica a Europa de la Comissió de la Veritat de Colòmbia per contribuir al treball amb víctimes colombianes a l’exterior. L’Institut és l’encarregat de facilitar i donar suport al procés de contacte i de coordinació entre les diferents organitzacions de víctimes a l’exili i entre institucions que tenen capacitat per identificar persones que van haver de fugir de Colòmbia a causa del conflicte armat i documentar casos.
D’entre les primeres actuacions, destaca l’organització de la primera formació de les persones encarregades d’entrevistar a víctimes del conflicte a l’exili. Les jornades van tenir lloc a Barcelona a principis de març amb l’objectiu de posar les bases per iniciar el treball de presa de testimonis, un dels eixos principals en la tasca d’esclariment dels fets, reconeixement i memòria.
L’ICIP també ha llançat el nou butlletí informatiu “La Voz de Colombia” per tal que els nodes, les organitzacions i les persones que treballen en el procés de pau colombià des d’Europa disposin d’una eina per intercanviar de forma centralitzada totes les notícies i avenços del seu treball. La publicació és de caràcter bimensual i de lliure accés.
L’ICIP esdevé nou membre de la xarxa europea EPLO
L’ICIP és des d’aquesta primavera nou membre de la xarxa EPLO (European Peace Liaison Office), una plataforma europea d’ONG i grups de pressió que treballen per la construcció de la pau i la prevenció dels conflictes violents.
EPLO treballa com a focus d’influència de la Unió Europea per tal que s’implementin polítiques de pau i de transformació pacifica de conflictes a nivell europeu; alhora és un espai de cooperació i col·laboració entre les organitzacions europees de referència en la promoció de la pau i ofereix també formació especialitzada en aquest àmbit. La xarxa inclou trenta-nou institucions membres, provinents de disset països diferents.
La sol·licitud d’adhesió de l’ICIP es va votar a l’assemblea general de la xarxa del passat 28 de març. Amb la seva entrada, l’ICIP esdevé el primer membre de l’estat espanyol.
Resolució del Premi ICIP Alfons Banda
La segona edició del Premi ICIP Alfons Banda ha premiat el treball “Refugiats: passat i present” dels alumnes Marta Riera Martí, Júlia Joaquín Lluís i Anna Bellot Tomàs, de l’Escola Frederic Mistral Tècnic Eulàlia de Barcelona, i el treball “Road to Europe’s Wall” de l’alumna Alba Sapena Molina del Col·legi Episcopal Mare de Déu de l’Acadèmia de Lleida.
El premi reconeix la qualitat dels treballs elaborats per alumnat de segon cicle d’ESO i d’educació postobligatòria (batxillerat i cicles formatius) en l’àmbit de la construcció de la cultura de pau o l’aplicació pràctica de la gestió noviolenta dels conflictes.
El guardó s’emmarca en els Premis a la Recerca Jove convocats per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) amb l’objectiu de fomentar l’esperit científic del jovent.
Últimes publicacions
– Per una nova estratègia de reducció de la violència fora de contextos bèl·lics. ICIP Policy Paper de Sergio Maydeu-Olivares, publicat en català, castellà i anglès.
– Contra la guerra i la violència, de Lev Tolstoi. Publicat per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”.
– Orígens i evolució del moviment per la pau a Catalunya (1950-1980), de Xavier Garí. Publicat per l’ICIP i Pagès Editors dins la col·lecció “Noviolència i lluita per la pau”.
– La seguridad en el siglo XXI, desde lo global a lo local, ICIP Research 6.
– Informe Anual d’Activitats – Memòria ICIP 2018, publicat en català, castellà i anglès.
© Generalitat de Catalunya