Joan Botam, Premi ICIP Constructors de Pau 2015
La Junta de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau, reunida el passat 29 de setembre a Barcelona, va decidir atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2015 al sacerdot i caputxí català Joan Botam i Casals, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme. Botam és un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya i un clar defensor de la religió com a font de pau i de diàleg.
Joan Botam (Les Borges Blanques, 1926) és doctor en teologia i fundador de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i del Centre Ecumènic de Catalunya, del qual n’és actualment president. La seva trajectòria vinculada al moviment pacifista s’inicia l’any 1955, quan assumeix el càrrec de consiliari religiós del moviment confessional Pax Christi. L’any 1963 és elegit provincial dels caputxins de Sarrià i, des d’aquesta posició, Botam juga un paper clau en els fets de la ‘Caputxinada’, la tancada d’estudiants, intel·lectuals i artistes al Convent dels Caputxins, l’any 1966. La seva intervenció com a provincial va ser determinant per a impedir la detenció dels manifestants. Més recentment, Joan Botam ha representat Barcelona a la Cimera del Mil·lenni de líders religiosos i espirituals de les Nacions Unides (2000) i ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi (2010), per la seva contribució al diàleg interreligiós, la promoció de la pau, la convivència i l’entesa entre cultures.
Entrevista a Joan Botam publicada al número 24 de la revista Per la Pau.
Noves publicacions
– Ondas en el agua. Un análisis de la experiencia Glencree, de Carlos Martin Beristain, Galo Bilbao i Julián Ibáñez de Opacua, publicat per l’ICIP i Líniazero dins la col·lecció ‘Eines de pau, seguretat i justícia’. Disponible en pdf i ePub.
– L’autogovern de l’Índia, de M.K. Gandhi, publicat en català per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció ‘Clàssics de la pau i la noviolència’.
– Accountability, a new framework to assess the impact of truth comissions, ICIP Working Paper de Carlos Fernández Torné.
Seminari ‘Del passat al futur: Memòria i processos de transició’
L’ICIP i el Memorial Democràtic organitzen el col·loqui internacional “Del passat al futur: Memòria i processos de transició”, amb l’objectiu d’oferir una aproximació rigorosa de diversos processos transicionals que han tingut lloc a bona part del món des de la fi de la Segona Guerra Mundial fins a l’actualitat.
El seminari comptarà amb una vintena de ponents i tindrà lloc els dies 30 de novembre, 1 i 2 de desembre al Palau Centelles de Barcelona.
Les exposicions de l’ICIP, arreu del territori
Tres exposicions produïdes per l’ICIP es poden visitar aquesta tardor a diferents municipis catalans.
L’exposició Living on the edge. Conflictes i reconciliació en ciutats dividides d’Europa, creada per Marco Ansaloni i Angelo Attanasio, es podrà visitar de l’1 al 18 de desembre al Centre Cívic Can Baruta de Santa Coloma de Cervelló. La mostra fotogràfica, que s’ha pogut veure aquesta tardor a Granollers i a Tarragona, ens explica les ferides obertes en quatre ciutats dividides d’Europa: Nicòsia (Xipre), Belfast (Irlanda del Nord), Mitrovica (Kosovo) i Mostar (Bòsnia i Hercegovina).
L’exposició Paraules descalces. Dones fent Pau, creada pel fotògraf Dani Lagartofernández, estarà instal·lada del 24 de novembre al 16 de desembre davant la Biblioteca Carles Rahola de Girona, i del 17 de desembre al 6 de gener de 2015 a la Plaça Josep Pla de Figueres. Aquesta exposició plasma el compromís per la pau i els drets humans de tretze dones israelianes i palestines.
Per últim, l’exposició #efecteGEZI. El poder transformador de l’art, creada per Oriana Eliçabe, es podrà visitar del 3 al 22 de desembre a l’Avinguda Blondel de Lleida, al costat de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. La mostra evoca l’esperit de les protestes noviolentes que van tenir lloc durant la primavera del 2013 a Istanbul.
© Generalitat de Catalunya