Les Brigades Internacionals de Pau, Premi ICIP Constructors de Pau 2016
La Junta de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha decidit atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2016 a l’organització no governamental Brigades Internacionals de Pau (PBI) per la seva trajectòria, sostinguda en el temps, de protecció dels defensors dels drets humans que treballen en àrees de repressió i conflicte.
Les Brigades Internacionals de Pau van ser creades l’any 1981 per un grup d’activistes inspirats en les tàctiques noviolentes de Gandhi, amb el convenciment que l’acompanyament internacional podia dissuadir atacs contra la població civil en zones de conflicte. Al llarg dels ja 35 anys de recorregut, l’organització ha desenvolupat activitats de suport als defensors dels drets humans, entre les quals, protecció i acompanyament, formació en matèria de seguretat, tallers d’incidència política o de reconstrucció del teixit social.
El Premi ICIP Constructors de Pau consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.
El lliurament del guardó tindrà lloc el primer trimestre de 2017 en una cerimònia institucional al Parlament de Catalunya.
Convocatòria de subvencions
L’ICIP ha obert una nova convocatòria de subvencions a entitats, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre domiciliades a Catalunya per a projectes de participació en xarxes i de recerca en promoció de la pau. L’import global màxim destinat a aquesta convocatòria és de 40.000 euros. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el proper 15 de desembre de 2016
Trobada anual de la Xarxa d’Empreses i Conflictes a Ginebra
El passat 17 de novembre es va celebrar a Ginebra la trobada anual de la Xarxa Internacional de Recerca sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans (BCHR Network), liderada per l’ICIP i constituïda formalment ara fa un any. La xarxa reuneix membres d’universitats, ONG i centres d’investigació rellevants en l’àmbit dels conflictes armats i la promoció de la pau d’arreu del món. Hi participen, per exemple, les universitats de Georgetown, Quebec, Sorbonne, Leiden, Greenwich, Ottawa o Austràlia; i centres i fundacions com SIPRI, FAFO, el Comitè Internacional de la Creu Roja; Global Witness, PeaceNexus o DCAF.
La creació de la xarxa s’emmarca dins el programa d’actuació de l’ICIP “Conflictes armats: dret i justícia”, coordinat pel catedràtic de Dret Internacional Públic Antoni Pigrau, i té com a principal objectiu investigar les causes, dinàmiques i conseqüències de l’activitat de les empreses en contextos de conflictes armats, l’impacte d’aquesta participació sobre els drets humans i les responsabilitats legals que se’n poden derivar.
La iniciativa de crear una xarxa de recerca d’aquestes característiques va sorgir la tardor del 2011, quan l’ICIP va organitzar a Barcelona un primer seminari internacional sobre empreses i conflictes armats amb la intenció de posar en comú les diverses agendes sobre aquesta temàtica. El seminari va tenir continuïtat, amb edicions posteriors, el 2013 a Barcelona, el 2014 a Londres i el 2015 a Ginebra.
L’ICIP celebra la resolució a favor de prohibir les armes nuclears
El passat 27 d’octubre, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar una resolució a favor d’obrir negociacions per a confeccionar un tractat de prohibició de l’armament nuclear. El text es va aprovar amb els vots favorables de 123 Estats, 38 vots en contra i 16 abstencions.
Es tracta, sens dubte, d’un pas molt significatiu, ja que la resolució reconeix l’impacte humanitari que tenen les armes nuclears i el risc que suposen per a la població. La comunitat internacional disposa de proves suficients sobre els efectes irreversibles, perdurables en el temps, de les armes nuclears i nombroses organitzacions de la societat civil, agrupades en la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, han lluitat des de fa dècades, per aconseguir l’abolició d’aquest tipus d’armament. Malgrat això, en els últims anys s’ha passat de 5 a 8 els països que disposen d’armes nuclears i els estats més industrialitzats del món, entre els quals Estats Units, Rússia, el Regne Unit, el Canadà, el Japó i la gran majoria d’integrants de la Unió Europea, han votat en contra d’aquesta resolució.
El camí que s’inicia a partir d’ara serà llarg i no lliure d’entrebancs; el 2017 Nacions Unides celebrarà les primeres conferències de negociació, amb l’objectiu de tenir un “instrument legalment vinculant per prohibir les armes nuclears, que avanci cap a la seva total eliminació”. Des de l’ICIP ens felicitem del resultat de la darrera votació i confiem que el camí que s’obre a partir d’ara sigui un camí sense retorn.
Compareixença del president de l’ICIP al Parlament
L’actual president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Xavier Masllorens, i l’expresident de la institució, Rafael Grasa, van comparèixer el passat mes de setembre a la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament de Catalunya per presentar el reptes de futur que encara l’Institut i la Memòria d’Activitats 2015, respectivament.
L’actual president, Xavier Masllorens, va definir l’etapa actual de l’ICIP com “un moment de reflexió i consolidació” i va enumerar els cinc grans reptes que s’ha marcat la nova Junta de Govern, renovada el passat de mes maig: “focalitzar prioritats i actuacions; potenciar la dimensió internacional per mantenir el prestigi guanyat; potenciar la dimensió territorial; ser referents de temes concrets; i agilitar la dinàmica de funcionament interna”. Masllorens va apuntar també la necessitat que l’ICIP “proporcioni servei al país, als grups parlamentaris i les entitats i institucions similars que treballen en l’àmbit de la pau” i ha afegit que “cal tenir veu, crear opinió pròpia, i fer pedagogia”.
En el seu torn de paraula tots els grups parlamentaris van agrair la feina feta per l’ICIP i es van posar a disposició per col·laborar amb la nova Junta de Govern de la institució.
Noves publicacions
Construir un estat segur i en pau, del grup Seminari Estat de Pau. Publicat per l’ICIP i Líniazero dins la col·lecció digital “Eines de pau, seguretat i justícia”. Disponible en format pdf i ePub.
Johnny va agafar el fusell, de Dalton Trumbo. Publicat per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció “Narratives”.
No-militarització: països sense exèrcits. Criteris d’identificació i primers resultats, ICIP Working Paper de Christophe Barbey (publicat en català).
Resolució 2250 del Consell de Seguretat de l’ONU: Joventut, Pau i Seguretat, ICIP Policy Paper de Romeral Ortiz (publicat en català, castellà i anglès).
© Generalitat de Catalunya