En profunditat
Sobre el desarmament
Llistat de publicacions, informes i pàgines web on podreu trobar més informació sobre la temàtica del desarmament.
Javier Alcalde Villacampa. Campanyes internacionals de desarmament: un estat de la qüestió. Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans, 2009. Col. Materials de pau i drets humans; 14.
Aquest material de treball ofereix un estat de la qüestió sobre quatre de les campanyes internacionals més importants de desarmament i seguretat humana: mines antipersones, armes lleugeres i comerç d'armes, nens soldat i bombes de dispersió. El text presenta la situació dels processos internacionals i també la participació de la societat civil catalana i espanyola en els mateixos, incidint en la necessitat de reforçar la cooperació entre les diferents iniciatives.
http://www.fundacioperlapau.org/arxiu_documental/documents/proces_oslo.pdf
Maxwell A. Cameron; Brian W. Tomlin; Robert J. Lawson (Eds.). To Walk without Fear: The Global Movement to Ban Landmines. Oxford University Press, 1998
Obra clàssica, escrita principalment pels seus protagonistes (tant activistes, com diplomàtics i també acadèmics) sobre el moviment global que va aconseguir la prohibició de les mines antipersones. El llibre està escrit just després de l'assoliment d'aquesta fita i de la concessió del premi Nobel de la Pau a la campanya internacional i a la seva coordinadora Jody Williams el 1997.
John Borrie. Unacceptable Harm: A History of How the Treaty to Ban Cluster Munitions Was Won. United Nations Institute for Disarmament Research, 2009.
El desembre de 2009 es publicarà aquest llibre, que detalla el procés de prohibició de les bombes de dispersió. L'autor, amb experiència com a acadèmic i investigador i també com a diplomàtic, ha viscut totes les negociacions des de dins i és una de les veus més autoritzades dins de la comunitat d'activistes i diplomàtics per realitzar un informe d'aquest abast.
Jody Williams; Mary Wareham; Stephen D. Goose (Eds). Banning Landmines: Disarmament, Citizen Diplomacy, and Human Security. Rowman & Littlefield Publishers, 2008.
Deu anys després de la publicació de la signatura del tractat antimines, els líders de la societat civil internacional que en van ser protagonistes reflexionen sobre la fase post-tractat de la campanya, oferint la seva experiència per a futures iniciatives, i també reconeixent-ne errors. El llibre també ofereix una primera anàlisi de les vinculacions entre el procés de les mines antipersones i el de les bombes de dispersió.
Javier Alcalde Villacampa. La campanya internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió: el Procés d'Oslo. Fundació per la Pau, 2009.
L'informe detalla els antecedents i el procés que en poc més de dos anys ha portat a l'aprovació d'un tractat internacional que prohibeix les bombes de dispersió. Recull el desenvolupament del procés des de la seva gènesi, impulsat pel govern de Noruega, fins a la signatura del tractat a la Conferència d'Oslo el desembre de 2008. També explica la creació i la tasca feta per la xarxa internacional d'ONG que ha impulsat la campanya, la Cluster Munition Coalition (CMC).
http://www.fundacioperlapau.org/arxiu_documental/documents/proces_oslo.pdf
Enllaços:
Landmine Monitor.
Es tracta de l'informe més important de verificació del compliment del tractat antimines per part dels estats. Realitzat per una xarxa d'investigadors de la societat civil internacional, es publica cada any en les sis llengües oficials de les Nacions Unides.
Disarmament insight.
Bloc començat el març de 2007 per John Borrie, d'UNIDIR i Patrick McCarty del Fòrum de Ginebra. La idea inicial del bloc era ajudar a comunicar els resultats del projecte d'UNIDIR "Disarmament as Humanitarian Action: Making Multilateral Negotiations work (DHA)". Actualment continua fent un seguiment de les principals negociacions de desarmament i oferint una perspectiva destinada a fer de pont entre la comunitat de diplomàtics de desarmament i els activistes humanitaris sobre el terreny.
Segona Conferència de Revisió del Tractat Antimines.
Web Oficial de la Segona Conferència de Revisió del Tractat Antimines. Conté la informació relativa a la Conferència de Cartagena de novembre de 2009, incloent-hi el programa d'activitats i els documents oficials.