Versió PDF
Descarregar [pdf, 0.87 Mb]Editorial
-
Imatge: Troy Page / t r u t h o u t
De la lluita contra el terror a les revoltes al món àrab, una dècada accelerada
Rafael GrasaLa perspectiva optimista sobre la postguerra freda, que s’endegà amb la il·lusió de convertir parcialment espases en arades mitjançant el “dividend per la pau” (dedicar part de la despesa militar mundial justificada per dècades d’enfrontament Est-Oest a desenvolupament), s’acabà sobtadament ara fa una dècada, amb els atemptats de l’11 de setembre de 2001 a Nova York i Washington.
En profunditat
Introducció
-
11-S: una visió retrospectiva
Eugènia Riera i Léonie van TongerenAquest mes de setembre marca el desè aniversari dels atacs terroristes a Nova York, Shanksville i Washington, un bon moment per mirar enrere. A més d’honrar les víctimes d’aquests atacs i recordar no només l'horror, sinó també els heroics sacrificis d’aquells dies, és important contextualitzar els atacs per fer-se una idea de l'impacte que van tenir i dels desafiaments als quals encara ens enfrontem.
-
Articles Centrals
-
Balanç d'una dècada de lluita contra el terror
Rafael Grasa -
De la guerra a la reconciliació: Canvis en les estratègies de seguretat en relació amb els talibans des de Bush a Obama
Judith Renner & Alexander Spencer -
La Seguretat interior després de l'11-S: una perspectiva des de la UE i els Estats Units
Alicia Sorroza -
L'OTAN després de l'11-S
Pere Ortega -
Perspectives de futur per a l'Afpak
Ricard González -
Llibertat i seguretat: conseqüències de l'11-S al món
Esteban Beltrán -
Llibertat i seguretat: una equació possible
Jaume Saura Estapà
-
Per saber-ne més
-
Per saber-ne més
De la gran quantitat d’informació que es pot trobar a la xarxa sobre els atemptats de l’11-S i les seves conseqüències, hem seleccionat algunes de les pàgines webs més destacades, que inclouen mapes interactius amb cronologies i vídeos dels atacs, el relat de testimonis directes, material acadèmic i periodístic rellevant.
-
Entrevista
-
Javier Rupérez, diplomàtic espanyol i primer director executiu del Comitè contra el Terrorisme de l'ONU
Eugènia RieraJavier Rupérez fa onze anys que viu als Estats Units. Ha passat per Washington, Nova York i Chicago: primer com a ambaixador d’Espanya (2000-2004), després com a director executiu del Comitè contra el Terrorisme del Consell de Seguretat de Nacions Unides (2004-2007) i, més tard, com a cònsol general d’Espanya a Chicago (2007-2011). Una dècada llarga en la qual ha estat testimoni dels efectes de l’11-S sobre la societat nord-americana i dels canvis en la lluita internacional contra el terrorisme.
Tribuna
-
Situació maputxe i protesta social al Xile d'avui
Blaise Pantel -
Urani empobrit: dues dècades de contaminació sense control
Doug Weir -
Com fer front als efectes de les armes explosives
Richard Moyes
Recomanem
-
Justícia restauradora
Howard Zehr. Justícia restauradora. Principis i pràctiques. Barcelona: ICIP-Icaria, 2011.
Què implica fer justícia quan s’ha comès un delicte? La justícia penal que predomina a les societats occidentals ens diu que el delicte és una violació de la llei i que la justícia exigeix determinar la culpabilitat i imposar un càstig; en definitiva que els agressors rebin el que es mereixen.
-
Costs of War
No hi ha cap dubte que després de l’11-S hem dedicat una gran quantitat de recursos a lluitar contra el terrorisme. Ara bé, sabem exactament quants? Sabem quins són els costos humans i polítics de les mesures antiterroristes? Quins són els beneficis de les guerres post 11-S i quines haguessin pogut ser les alternatives (menys costoses i més efectives)?
Més recomanacions
Actualitat
Notícies de l'ICIP
Notícies del Món