Recomanem
Justícia restauradora
Howard Zehr. Justícia restauradora. Principis i pràctiques. Barcelona: ICIP-Icaria, 2011.
Què implica fer justícia quan s'ha comès un delicte? La justícia penal que predomina a les societats occidentals ens diu que el delicte és una violació de la llei i que la justícia exigeix determinar la culpabilitat i imposar un càstig; en definitiva que els agressors rebin el que es mereixen.
La justícia restauradora veu el delicte com una violació de la llei i de les relacions humanes i davant les males pràctiques se centra en les necessitats i les obligacions que es deriven de les mateixes. Les preguntes que es fa son: A qui s'ha danyat? Quines són les seves necessitats? A qui corresponen les obligacions? Fer justícia restauradora requereix que responguem als danys i a les necessitats de les víctimes, que els culpables retin comptes per reparar aquests danys i que les víctimes, els culpables i els membres de la comunitat s'involucrin en el procés.
Aquest llibre, com el seu títol indica, pretén oferir una visió general de la justícia restauradora. L'autor, considerat un dels fundadors de la pràctica de la justícia restauradora i un dels autors que més ha contribuït a desenvolupar-ne el concepte, descriu alguns dels seus programes i pràctiques, posant l'accent però en clarificar els seus principis i la seva filosofia.
E.G.