Recomanem

Més recomanacions

  • Portada de la publicació

    Justícia restauradora

    Howard Zehr. Justícia restauradora. Principis i pràctiques. Barcelona: ICIP-Icaria, 2011.

    Què implica fer justícia quan s'ha comès un delicte? La justícia penal que predomina a les societats occidentals ens diu que el delicte és una violació de la llei i que la justícia exigeix determinar la culpabilitat i imposar un càstig; en definitiva que els agressors rebin el que es mereixen.

    La justícia restauradora veu el delicte com una violació de la llei i de les relacions humanes i davant les males pràctiques se centra en les necessitats i les obligacions que es deriven de les mateixes. Les preguntes que es fa son: A qui s'ha danyat? Quines són les seves necessitats? A qui corresponen les obligacions? Fer justícia restauradora requereix que responguem als danys i a les necessitats de les víctimes, que els culpables retin comptes per reparar aquests danys i que les víctimes, els culpables i els membres de la comunitat s'involucrin en el procés.

    Aquest llibre, com el seu títol indica, pretén oferir una visió general de la justícia restauradora. L'autor, considerat un dels fundadors de la pràctica de la justícia restauradora i un dels autors que més ha contribuït a desenvolupar-ne el concepte, descriu alguns dels seus programes i pràctiques, posant l'accent però en clarificar els seus principis i la seva filosofia.

    E.G.

  • Imatge de la web

    Costs of War

    http://costsofwar.org/

    No hi ha cap dubte que després de l'11-S hem dedicat una gran quantitat de recursos a lluitar contra el terrorisme. Ara bé, sabem exactament quants? Sabem quins són els costos humans i polítics de les mesures antiterroristes? Quins són els beneficis de les guerres post 11-S i quines haguessin pogut ser les alternatives (menys costoses i més efectives)?

    Les respostes a aquestes i a d'altres preguntes ens les ofereix un grup interdisciplinari d'investigadors coordinat per l'Institut Watson de la Universitat de Brown (EUA) format per més de 20 acadèmics especialistes en economia, antropologia, ciència política, sociologia i dret.

    Val la pena endinsar-se al seu web i observar els resultats de les seves recerques. Per exemple, el projecte Costs of War afirma que el cost final per als EUA estaria al voltant dels 4 bilions de dòlars, tot i posant de manifest que la majoria dels costos de les guerres "són invisibles als ciutadans nord-americans" i que, per tant, aquests no haurien estat estimats o comptats per obtenir aquesta xifra.

    Resulta particularment suggerent la distinció entre costos polítics, econòmics i humans i el fet que no només enumeren xifres de civils morts, refugiats o desplaçats, sinó que s'atreveixen amb anàlisis més complicats, com els costos mediambientals, les conseqüències d'aquestes guerres en la vida de les dones o les erosions en les llibertats i violacions de drets humans. Finalment, a més de gràfics i estadístiques, també hi trobareu material audiovisual, així com informació sobre la metodologia utilitzada en la recerca.

    L.v.T.  &  J.A.

  • Logotip United Explanations

    United Explanations: the easy way to understand international affairs

    www.unitedexplanations.org

    United Explanations és una pàgina web, creada el novembre de 2010, que analitza l'actualitat internacional amb un llenguatge clar, simple i proper a la ciutadania. El lloc web intenta apropar tot el que succeeix al món buscant un punt de connexió entre els esdeveniments internacionals i els ciutadans, des d'una anàlisi experta i rigorosa però allunyant-se dels formats i llenguatge habituals de les revistes acadèmiques.

    El principal objectiu de United Explanations és demostrar quina és la connexió entre la política internacional i la gent comuna del carrer perquè, a diferència del que es pensa sovint, les polítiques internacionals sí que tenen conseqüències reals en la nostra vida diària.

    Sent una iniciativa d'emprenedoria social, United Explanations és una pàgina completament gratuïta i accessible a tothom, escrita en diversos idiomes (entre els quals anglès, català, castellà, francès, portuguès, etc.). Es tracta d'un projecte sense ànim de lucre i com a tal les aportacions ("donacions") no són remunerades. Actualment compta amb més de 90 col·laboradors ("donants") de diverses nacionalitats especialitzats en les relacions internacionals i 15 editors de seccions temàtiques com ara pau i seguretat, política, medi ambient, cultura, economia, gènere, desenvolupament, drets humans, dret internacional, gent i societat.

    L.v.T.

  • Imatge de la web

    Cronologia interactiva en 3D de les revolucions àrabs

    Garry Blight; Sheila Pulham. Arab spring: an interactive timeline of Middle East protests. Guardian.co.uk
    http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2011/mar/22/middle-east-protest-interactive-timeline

    La recent caiguda de Muammar Gaddafi és només un dels molts esdeveniments que hem vist en els darrers mesos. Per aquells que us heu pogut perdre entre tanta notícia, el diari britànic The Guardian ofereix una útil cronologia interactiva on cataloga els principals fets des que va començar la revolta a Tunis, quan Mohamed Bouazizi es va calar foc a sí mateix en protesta perquè la policia havia confiscat la seva petita tenda de carrer de fruites i verdures.

    Els esdeveniments clau els podeu anar resseguint al passar verticalment el ratolí per la cronologia, de manera que les icones amb els diferents colors ens avisen de si hi ha hagut protestes i reaccions governamentals contra les protestes (verd), moviments polítics (taronja), canvis de règim (vermell) i respostes externes i internacionals (blau) a 17 països diferents. Finalment, clicant a cadascuna de les icones trobareu més informació sobre els diferents fets, així com enllaços a articles de diari relacionats.

    A més de tota la informació regularment actualitzada que hi podreu trobar en aquest web, cal destacar el seu format molt atractiu que, juntament amb tot un conjunt d'elements interactius, us permetran entendre els esdeveniments que han tingut (i que segueixen tenint) lloc relacionats amb les diferents revoltes àrabs.

    L.v.T.

  • Portada de la publicació

    Jo vaig ser un nen soldat

    Lucien Badjoko; Katia Clarens. Jo vaig ser un nen soldat. Barcelona: La Campana, 2006.

    Li agraden els sons de la guerra. Pensa que està jugant, fins que se n'adona que no és un joc. És massa tard. És un nen de classe acomodada, fins que un dia canvia de vida. Vol ser un heroi, lluitar per la seva pàtria, tenir uniforme, sensació de poder, fins que un dia...

    Pensant en les pel·lícules d'acció, es troba de sobte en el moment de l'allistament... I arriba la primera nit, els primers cops, la por, la sang, l'angoixa, la mort dels primers nens... No se n'oblidarà.

    Però al cap d'uns dies ja és un d'ells, un militar, un nen soldat, un kadogo. L'objectiu és sobreviure. Té malsons. I odi.

    I li comença a agradar aquella vida. Alcohol, cants, balls. Segueixen els cops, però ja no hi ha por. Exercici físic, xerrades morals, Déu, ràbia contra els enemics, tècnica de batalla... Aprèn a obeir ordres, a no fer preguntes. Imagina un futur paradís que recorda al dels suïcides islàmics.

    Nens que perden amics perquè els hi salta una mina. Amics que es tornen enemics a la guerra següent. En el futur potser seran coneguts. Amics sense braços que demanen pietat a l'enemic.

    Un dia arriba a comandant i ja no li peguen, ara pega ell. I mata, tortura, cada cop és més fàcil. Venjança. Hutus, tutsis. Venjança. I tornen els malsons. Sistemàtics i angoixants. Torna la por.

    Disciplina militar. Malalties. Cicatrius. Nens de mirada dura. Nens que no es queixen mai. I més amics que salten per mines. Contradiccions.

    La guerra li fa canviar de bàndol i passar per totes les fases. També és fet presoner i torturat i té sort de seguir viu. Però ja no té ganes de viure. Es suïcidarà?

    En aquest llibre hi trobarem sempre la seva doble i ambigua personalitat: nen i soldat. Soldat implacable. Nen que s'enamora. Una dualitat difícil de pair, narrada amb una passió i qualitat narratives que no podem encasellar en els nostres esquemes. Una vida de pel·lícula que s'entrellaça amb la història recent del Congo, guerres civils i cops d'estat inclosos. Tot això, explicat en primera persona. En un llenguatge gairebé infantil. Posa la pell de gallina.

    J.A.