Versió PDF
Descarregar [pdf, 2.24 Mb]Editorial
-
Imatge: ONUCI
Construir la pau, l'agenda present i futura
Rafael GrasaEls grecs clàssics donaven especial importància per la gestió dels esdeveniments de la vida social i, per tant, per encarar els conflictes, a l’oportunitat, al kairós. Trobar el moment oportú, el kairós, resulta essencial per fer les paus, per resoldre conflictes, per transformar relacions socials i internacionals. Quan l’oportunitat rema en el mateix sentit que la voluntat coordinada de les persones i de les institucions, resulta més fàcil obtenir èxits i dir allò tant gràfic, per reblar el clau i exterioritzar la satisfacció, de “qui l’encerta, l’endevina”.
En profunditat
Introducció
-
Any+1 de les eleccions presidencials a la Costa d'Ivori: passar pàgina o repetir errors?
Albert CaramésUn any després de la celebració de les eleccions presidencials, la Costa d’Ivori torna a afrontar un nou període electoral per tal d’escollir els seus representants a l’Assemblea Nacional. Llegir aquestes darreres frases per algú que no ha seguit l’actualitat d’aquest país africà donaria la sensació d’una relativa estabilitat.
-
Articles centrals
-
Les causes de la crisi postelectoral a la Costa d'Ivori
Gilles Olakounlé Yabi -
La intervenció de la UA en la crisi postelectoral de la Costa d'Ivori
Neus Ramis -
Els reptes i l'agenda del govern ivorià
Rafael Grasa -
Reconstruir l'exèrcit de la Costa d'Ivori: problemes i perspectives
Azoumana Ouattara
-
Per saber-ne més
-
Per Saber-ne més
Amb motiu de la taula rodona " Cap a on va la Costa d'Ivori? " organitzada per l'ICIP l’abril de 2011, varem crear una recopilació de recursos que permetien analitzar el conflicte i la situació política a la Costa d'Ivori. Ara oferim tres tipus de recursos, tots ells actualitzats.
-
Entrevista
-
Sophie da Camara, directora de la divisió DDR de l'ONUCI a la Costa d'Ivori
Eugènia RieraEl Consell de Seguretat de l’ONU va establir l’Operació de les Nacions Unides a la Costa d’Ivori (ONUCI) l’abril del 2004 en determinar que el país constituïa una amenaça per la pau i la seguretat internacionals. Des d’aleshores, el seu mandat s’ha anat ampliant en diverses ocasions, sobretot per la crisi política desencadenada després de les eleccions presidencials del 2010, amb l’objectiu de donar suport a les autoritats locals i contribuir a la construcció de la pau. Un dels puntals de la missió és la divisió de Desarmament, Desmobilització i Reintegració d’excombatents i de la tasca que desenvolupa en parlem amb la seva directora, Sophie da Camara.
Recomanem
-
Sobre la violència
Hannah Arendt. Sobre la violència. Barcelona: ICIP - Angle Editorial, 2011.
Hannah Arendt és sens dubte una de les ments més lúcides i influents del pensament polític del segle XX i també una de les autores més prolífiques. El Maig del 68 i la Guerra Freda emmarquen el rerefons polític d’aquest assaig escrit en perspectiva històrica. En el text està del tot present el llegat de les guerres i revolucions de la primera meitat del segle passat. En aquesta ocasió, Arendt reflexiona sobre la violència en un context particularment agitat, prenent com a principal referent d'anàlisi els moviments socials - de noviolència i en favor dels drets civils- coetanis a la producció de l'assaig.
-
Women, war and peace
Women, war and Peace és una sèrie de cinc documentals que ens mostren la situació de les dones en diverses zones de conflicte al món. Sabem que les dones han estat sempre víctimes dels conflictes i de les guerres, però també sabem que han estat peces clau en els processos de pau i reconciliació. Ambientats en quatre continents diferents, els documentals qüestionen la nostra visió tradicional de la guerra com a “cosa d’homes” i són una eina útil per veure de quina manera aquesta afecta les dones.
Més recomanacions
Actualitat
Notícies de l'ICIP
Notícies del Món