Tribuna

Formació especialitzada: una necessitat per al professional de la pau i l'acció humanitària

Jordi Capdevila
Director del Centre de Recursos Internacional per la Pau de Barcelona
Jordi Capdevila

Jordi Capdevila

"No gaudirem de seguretat sense desenvolupament, no gaudirem de desenvolupament sense seguretat, i no gaudirem de cap dels dos sense respecte pels Drets Humans". Aquesta frase, pronunciada pel secretari general de l'ONU, Kofi Annan, en el seixantè aniversari de l'organització, resumeix la complexitat dels conflictes i crisis humanitàries actuals i la necessitat d'un enfocament multidisciplinari amb l'objectiu de cercar solucions apropiades i construir una pau duradora. En un món on prop de la meitat dels països que surten d'una guerra tornen a caure en la violència en menys de cinc anys, en que l'ONU té el nombre més alt de missions sobre el terreny de tota la seva història i on les emergències humanitàries complexes es succeeixen una darrera l'altre, la necessitat de personal civil qualificat és fa doncs, més necessària que mai.

En aquest sentit, el  Centre de Recursos  Internacional per la Pau de Barcelona (CRIPB – www.bcncentrepau.cat), ubicat al Castell de Montjuïc, és una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona per promoure la formació de professionals que treballen sobre el terreny en la gestió de crisis humanitàries i la resolució de conflictes des d'un enfocament integral, que abasta tant el cicle de crisi/conflicte com els estadis anterior i posterior. Així mateix, el Centre també aspira a promoure diferents actuacions per a la difusió i la sensibilització de la Cultura de la Pau, mitjançant exposicions i activitats culturals, com per exemple, l'exposició "Xile: Fotografia i Convivència", inaugurada el passat mes d'Octubre al Castell de Montjuïc, o els tallers de fotoperiodisme i pau amb les Agències Magnum i VII.

El programa de formació internacional es va crear l'any 2009 des del convenciment de que la formació i l'entrenament de les persones que han de respondre als reptes que posen les crisis humanitàries i els conflictes són essencials, ja que la preparació prèvia millora la eficiència i efectivitat de les accions en moments on el temps de resposta és crític.

De fet, l'abordatge ràpid i efectiu de les crisis complexes i les  seves devastadores conseqüències ve donat per un treball previ de planificació, que inclou una adequada previsió de professionals capaços de posar-se en marxa ràpidament, de forma coordinada, i amb objectius ben definits. Cal però començar el treball abans les crisis no tinguin lloc. L'elevat nombre de països fràgils, poc estables i amb grans desigualtats socials posen de relleu que cada cop és més necessari afavorir la formació en noves estratègies per prevenir conflictes i per mantenir i consolidar la pau en zones post-conflicte o amb risc de caure de nou en el conflicte.

Els àmbits que es treballen en el camp de la construcció de pau i l'acció humanitària són molt variats i, alhora, complementaris. Poden abastar àmbits tan diversos i complexos com el desarmament i reintegració d'excombatents, el retorn de refugiats, la reforma integral dels cossos i serveis de seguretat de l'Estat, la reforma constitucional, la protecció dels drets humans o l'enfortiment de les institucions governamentals, entre molts d'altres igualment imprescindibles.

Detectada doncs la necessitat de formació, el CRIPB treballa amb un model únic a l'Estat espanyol, inspirat en la filosofia dels centres de formació  en  gestió de crisis i operacions de  pau d'arreu  del món. Fins a l'any 2011, prop  de 700 professionals de  més de  80 nacionalitats diferents ja han participat en algun dels mòduls formatius organitzats al Castell de Montjuïc sobre àrees tan diverses i necessàries com ara Negociació Humanitària, Migracions Forçoses, Assistència Electoral, Justícia Transicional, Protecció Civil, Reforma del Sector de la Seguretat (SSR) o Desarmament, Desmobilització i Reintegració d'excombatents (DDR), per posar només alguns exemples dels prop de 30 cursos que s'han celebrat a Barcelona.

Per oferir una formació d'excel·lència adequada a la realitat que es viu en el terreny, el  CRIPB ha  establert  acords de col·laboració per oferir els cursos amb les institucions acadèmiques i les agències internacionals líders en els seus respectius àmbits i en la formació  de  personal civil destinat a situacions de crisi i operacions de pau: European Commission - United Nations Development Programme Joint Task Force on Electoral Assistance, International Institute for  Democracy and  Electoral Assistance (International IDEA), Centre for International Humanitarian Cooperation (CIHC), Swedish Civil Contingencies Agency (MSB) / Fire Services College UK, International Association for Humanitarian Policy and Conflict Research (HPCR International), United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (UN OCHA), International Center for Transitional Justice (ICTJ), Folke Bernadotte Academy (FBA), The Hague Academy for Local Governance i United Nations Development Program – Democratic Governance Group (DGG). Any rere any, noves institucions i partners internacionals s'afegeixen a aquesta iniciativa, demostrant la seva empremta i vocació internacional.

Els mòduls formatius que s'imparteixen són eminentment pràctics i es basen en les experiències acumulades en el terreny. L'intercanvi de coneixements entre els propis participants, les simulacions i l'estudi de casos pràctics són part fonamental de la formació, que  també  inclou les  necessàries bases  teòriques impartides de forma interactiva.

Gràcies a l'aliança amb les agències internacionals líders en els seus respectius àmbits i a les aportacions dels propis participants, el CRIPB ofereix, des de Barcelona, una formació d'excel·lència adequada a la canviant i complexa realitat que es viu avui sobre el terreny, i s'ha consolidat en un veritable node de coneixement internacional per al professional de la pau i l'acció humanitària.