En profunditat
Per Saber-ne més
En aquesta secció oferim per una banda una recopilació de recursos sobre la primavera àrab, les protestes del 15-M i un seguit de webs de centres de noviolència. I, en segon lloc, un petit text biogràfic sobre Gene Sharp en què Rafael Grasa, sota l'epígraf "Les claus pràctiques per a l'acció noviolenta", ressalta els trets més rellevants de la seva figura i la seva obra.
Materials elaborats per Jone Lauzurika
La primavera àrab
Noticies sobre la primavera àrab, des de l'enfocament periodístic alternatiu de Periodismohumano.
Cròniques de Síria. Periodismohumano relata els episodis de la primavera àrab més sagnants i menys presents als mitjans de comunicació.
Informe "Año de Rebelión" d' Amnistía Internacional, que analitza l'estat dels drets humans al Pròxim Orient i el nord d'Àfrica al complir-se un any de l'inici de les rebel·lions.
Les protestes Occupy i 15-M a escala mundial
Mapa interactiu creat pel periòdic britànic The Guardian, en el que es recullen els llocs del món on s'han dut a terme protestes relacionades amb el moviment Occupy i el 15-M.
Els mapes del 15-M al 15-O, analitzats per Pablo de Soto, arquitecte y membre fundador d'hackitectura.net
El 15-M i la noviolència
Document que va circular pels grups vinculats al 15-M per preparar un debat sobre la noviolència.
Comunicat de la pàgina #Acampadasol sobre la violència i la noviolència a llarg termini.
Article "El movimiento 15-M, una oportunidad para la desmilitarización", de Jordi Calvo Rufanges publicat pel Centre d'Estudis per a la Pau JM Delàs (el 28 d'octubre de 2011), en el què s'analitza la relació entre el 15-M i les pràctiques noviolentes.
Webs de centres sobre noviolència
Programa de Construcció de Pau i Noviolència Activa del Centre per a la Innovació Social (NoVA): associació que promou intervencions internacionals a favor de la pau. Compta amb un ampli fons documental i una revista trimestral pròpia, Quaderns NoVA.
Nonviolence Network in the Arab Countries (NNAC): plataforma composta per 70 organitzacions àrabs que comparteixen els valors de la noviolència i la lluita popular amb l'objectiu de transformar els conflictes dels països respectius.
Middle East Nonviolence and Democracy (MEND): organització que promou la noviolència activa i alternatives a la violència entre els joves i adults de Palestina.
The Albert Einstein Institution: organització sense ànim de lucre que fomenta l'estudi i l'ús de l'acció noviolenta estratègica en els conflictes. Ofereix un ampli fons de publicacions al voltant de la noviolència.
Irish Network for Nonviolent Action Training & Education (INNATE): organització que publica un gran nombre de recursos sobre noviolència i ofereix informació sobre cursos i activitats al voltant de la pràctica de la noviolència.
The Class of Nonviolence: pàgina que recull, en un format de vuit sessions, 48 assaigs clàssics sobre noviolència.
Gene Sharp, les claus pràctiques per a l'acció noviolenta
Rafael Grasa
Gene Sharp estudià ciències socials i sociologia i fou empresonat nou mesos per oposar-se a la conscripció durant la guerra de Corea. Es doctorà en teoria política el 1968, amb un treball sobre la política de l'acció noviolenta, que després donà lloc a la seva obra principal, The Politics on Nonviolent Action (3 vols, amb un interessant pròleg de Thomas Schelling). Després escrigué moltes altres obres, sempre dedicades a la noviolència i defensa civil (civilian-based defense). A partir de 1983, amb la creació de l'Albert Einstein Institution, una organització sense ànim de lucre, posà el seu coneixement i les seves conviccions al servei de l'estudi i promoció de l'ús de la noviolència en conflictes arreu del món. Podeu accedir a bona part dels seus text al web, comentada en aquesta mateixa secció, de l'Albert Einstein Institution.
El resultat més important del seu compromís ha estat un llibre, From Dictatorship to Democracy [disponible en castellà a la mateixa pàgina web de l'Albert Einstein Institution: http://www.aeinstein.org/organizations/org/DelaDict.pdf] (1993), traduït a més de 35 idiomes, que es pot descarregar lliurement a internet, i que ha estat el manual, juntament amb tallers de formació i vídeos diversos, de moltes de les revoltes noviolentes de les darreres dues dècades a tots els continents. http://www.aeinstein.org/organizations6a1a.html
Us recomanem també el seu cèlebre llistat dels 198 mètodes d'acció noviolenta que ell compilà en estudiar segles de pràctica noviolenta. Aquests 198 mètodes es poden llegir també com etapes o passos successius per programar accions pacífiques per derrocar dictadures i tiranies. http://www.aeinstein.org/organizations892f.html
Una mica menys conegut és el paper cabdal que els seus treballs sobre defensa civil tingueren l'any 1991 en l'estratègia dels governs de les repúbliques bàltiques (Lituània, Letònia, Estònia) per separar-se de la Unió Soviètica/Comunitat d'Estats Independents. El director escocès Ruaridh Arrow, ha elaborat un documental que explica tot això, "How to Start a Revolution", fàcil d'aconseguir.