En profunditat

Introducció

Fer les paus, construir la pau: el cas de Colòmbia

Sabina Puig i Léonie van Tongeren
Institut Català Internacional per la Pau
Sabina Puig y Léonie van Tongeren

Sabina Puig i Léonie van Tongeren

Les recents negociacions de pau encetades pel Govern colombià i les FARC han atret al llarg de la tardor del 2012 el focus mediàtic sobre el procés de construcció de pau en aquest país. Sense pretendre oferir una anàlisi dels continguts d'aquestes negociacions ni entrar a valorar els avenços aconseguits ni les traves existents, l'ICIP ha considerat que el context històric mereixia una reflexió general sobre els reptes i desafiaments que planteja la construcció de pau a Colòmbia, més enllà del procés iniciat.

Aquesta edició de Per la Pau / Peace in Progress recull algunes d'aquestes reflexions. El primer article, escrit per Rafael Grasa, analitza lliçons apreses de negociacions de pau i construcció de pau, amb la mirada posada sobre Colòmbia. Seguidament, Jenny Pearce presta atenció als passos realitzats per les parts negociadores i analitza quin tipus de pau és possible ara a Colòmbia. Per la seva banda, Virginia Bouvier planteja la necessitat de construir confiança per aconseguir la pau, amb una atenció especial a la societat civil colombiana. L'Equip de Pau de CIASE, format per Rosa Emilia Salamanca G., Carolina Dávila i Paula Valentina Gamez, es refereix en l'article següent als reptes i desafiaments amb els que es topen les dones colombianes en un context de construcció de pau i les propostes que fan. A continuació, Weildler Guerra ens parla de l'impacte del conflicte armat sobre les poblacions indígenes i sobre com aquestes es posicionen davant del procés de pau. Alejandro Matos, per la seva banda, exposa factors relacionats amb el conflicte armat que dificulten el desenvolupament humà i per extensió, la construcció de pau.

L'apartat Per saber-ne més proporciona una sèrie de fonts per aprofundir sobre aquests i altres temes. A més a més, aquesta edició compta amb una Entrevista a Luz Marina Bernal, una de les cinc dones de Soacha guanyadores del Premi ICIP Constructors de Pau 2012, i mare d'un noi que va ser executat extrajudicialment a Colòmbia.

En aquest número s'aborden igualment altres qüestions importants de pau i seguretat. A la secció Tribuna, Rachel Meyer ens ofereix unes reflexions sobre com es pot entendre i tractar la violència a El Salvador i Hondures, i Manuel Montobbio aporta unes notes sobre els 20 anys de construcció de pau a El Salvador.

L'ICIP vol agrair la col·laboració de tots els autors que han contribuït amb els seus escrits a la publicació d'aquest número de Per la Pau / Peace in Progress, així com el suport de la Taula per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.