En profunditat
Per saber-ne més
De la gran quantitat d'informació que es pot trobar a la xarxa sobre la construcció de pau a Colòmbia, hem seleccionat algunes de les pàgines webs més rellevants, audiovisuals, articles d'investigació i informes d'ONG i think tanks. El recull ha estat realitzat per Rachel Meyer.
Pàgines Web i blocs
Colombia Calls: Notes on a nation's struggle for peace and justice blog. Articles d'opinió de Virginia Bouvier del United States Institute of Peace (USIP). (anglès, amb algunes entrades en castellà)
Just the Facts blog. Cobreix les negociacions per la paz des d'una perspectiva estatunidenca, centrant-se en la defensa i les ajudes de seguretat a Amèrica Llatina i Carib. (anglès, amb alguns enllaços en castellà)
Oficina Internacional de Derechos Humanos Acción Colombia (OIDHACO). Xarxa d'ONG internacionals que donen suport a activitats de drets humans a Colòmbia. (castellà)
Consultoría para los Derechos Humanos y el Desplazamiento (CODHES). Organització colombiana dedicada a la defensa dels drets humans de persones desplaçades o refugiades. (castellà)
Colectivo de Abogados José Alvear Restrepo (CCAJAR). Advocats i defensors de drets humans que treballen en contra de la impunitat i a favor de respostes polítiques i judicials a violacions greus dels drets humans a Colòmbia. Treballen igualment en cuestions relacionades amb la memòria històrica. (castellà)
Centro Internacional para la Justicia Transicional (ICTJ). ONG especialitzada en justícia en períodes de transició. Té una secció sobre Colòmbia que ofereix noticies, publicacions i treballs d'investigació. (castellà i anglès)
Comisión Colombiana de Juristas. Juristes que defensen els drets humans a Colòmbia com a part del moviment internacional de drets humans. El seu web conté documentació i anàlisis detallats. (castellà)
Iniciativa de las Mujeres Colombianas por la Paz (IMP). Iniciativa fruit de la resolució 1325 de les Nacions Unides que exigeix als països en conflicte prestar especial atenció als drets i necessitats de les dones i el seu paper en la resolució de conflictes (castellà). Sobre qüestions relacionades amb dones i pau a Colòmbia, també es recomana conèixer el treball de la Organización Femenina Popular; la Ruta Pacífica de Mujeres i la Casa de la Mujer de Bogotá.
Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC). Xarxa de poblacions indígenes de Colòmbia. El seu web ofereix informació sobre pau, drets humans i poblacions indígenes. (castellà)
Etnias de Colombia. Publicació digital periòdica que segueix l'actualitat, amb articles d'opinió, i informació sobre seminaris i mobilitzacions. Recomanem també La Propuesta de los Indígenas al Gobierno de Colombia (castellà)
Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado en Colombia (MOVICE). Moviment de persones i organitzacions socials que han sigut víctimes de violència directa per les forces de l'estat colombià. Treballen en diverses àrees, com pedagogia, mobilització; i incidència política. (castellà)
Arco Iris. Pàgina web colombiana de notícies sobre el conflicte armat, justícia, pau, política, seguretat, territori i desenvolupament, terres i víctimes. (castellà)
Recomanem a més a més, els següents webs per les seves llistes de fonts i enllaços: Latin American Working Group Blog: Amb articles d'autors que provenen de diferents àmbits. (anglès, amb algunes fonts en castellà)
PBS: Learn More About Colombia: Informació contextual sobre Colòmbia, dones i pau, grups paramilitars, etc. (anglès)
Insight On Conflict: Enllaços recomanats per la seva informació general sobre Colòmbia. (anglès)
Witness For Peace: Anàlisis de polítiques públiques i informació sobre organitzacions per la pau als EUA i a Colòmbia. (anglès, amb algunes fonts en castellà).
Centro de Investigación y Educación Popular/ Programa por la Paz (CINEP/PPP):Ofereix dades i anàlisis sobre drets humans i violència política, desenvolupament, lluites socials, etc. (castellà)
Taula per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia: Dóna enllaços d'organitzacions internacionals que treballen per als drets humans i la pau a Colòmbia. (català i castellà)
Audiovisuals
Comisión Intereclesial de Justicia y Paz: Recopilació de documentals curts relacionats amb la pau, els drets humans, memòria històrica i pobresa a Colòmbia. (castellà)
Impunity, ¿Qué tipo de guerra hay en Colombia?: Documental dirigit per Juan José Lozano a partir d'una idea de Hollman Morris. Dóna testimoni de la trobada entre víctimes i victimaris en l'àmbit judicial, i del suport de sectors polítics, militars i econòmics a la guerra paramilitar (en castellà, amb subtítols en francès i anglès)
The Colombian Peace Talks: Perspectives from Civil Society: Taula rodona organitzada pel Washington Office on Latin America sobre les perspectives, obstacles i temes centrals en les negociacions de pau. (castellà)
The War We Are Living: Documental sobre la lluita de les dones afrocolombianes per protegir les seves comunitats de la mineria de l'or. Realitzat per PBS. (castellà)
Articles d'investigació i informes d'ONG i think tanks
Veure el Dossier Bibliográfico de l'ICIP, número 6 estiu 2012, per a una selecció d'articles d'investigació relacionals amb Colòmbia.
Amnistia Internacional, Colombia: la Ley de Víctimas y de restitución de tierras, análisis de Amnistía Internacional, Londres, maig de 2012. Avaluació de les deficiències en la restitució de terres per a víctimes de violacions de drets humans. (disponible en anglès i castellà)
Campaña nacional e internacional por el derecho a defender los derechos humanos, Misión internacional de verificación sobre la situación de la defensa de los derechos humanos en Colombia, Novembre-desembre 2011. (castellà i anglès)
International Crisis Group, Colombia, peace at last? Latin America Report N°45, setembre 2012. Antecedents de les negociacions de pau i recomanacions per als diferents actors. (anglès)
Meertens, D., Forced Displacement and Gender Justice in Colombia. Between Disproportional Effects of Violence and Historical Injustice, International Center for Transitional Justice (ICTJ) and Brookings-LSE Project on Internal Displacement, July 2012. Un informe sobre la relació entre la justícia transicional i el desplaçament forçós des d'una perspectiva de gènere. (anglès)
Montealegre, D. M. et al. Verdad, Justicia y Reparación: una deuda pendiente con las mujeres víctimas de las violencias, Novembre 2011. Obstacles amb els que es topen dones víctimes de violència arrel de la Ley de Justicia y Paz 2005. (castellà)
Observatorio de derechos humanos y derecho humanitario, Desapariciones forzadas en Colombia. En búsqueda de la justicia. Mesa de trabajo sobre desaparición forzada de la Coordinación Colombia-Europa-Estados Unidos, Mayo 2012. Anàlisi sobre les desaparicions forçades a Colòmbia i sobre un marco normatiu que afavoreix la impunitat. (castellà)
Thornton, C.; Gude, R.,Towards Peace in Colombia: The economic obstacles to a Colombian Peace Process, Peace and Conflict Review, Volume 5 Issue 2, 2011. Compara las negociacions de pau actuals amb intents anteriors i analitza la relació entre la sostenibilitat de la pau i les injustícies socioeconòmiques. (anglès)
Vargas Meza, R., Drugs and the Peace Process in Colombia, Norwegian Peacebuilding Resource Center, 19 novembre 2012. Relació entre el tràfic de drogues i els processos de pau, amb recomanacions per a les polítiques públiques. (anglès)
United States Institute of Peace (USIP), Georgetown University Universidad de los Andes, Centro de Investigación y Educación Popular, Lessons for Colombia's Peace Talks in Oslo and Havana, Bogotà i Washington, octubre 2012. Basant-se en el treball de USIP a la regió, aquest informe és una valoració del context actual de les negociacions de pau. (anglès i castellà)