RECOMANEM
Merchant of Death
Farah, Douglas; Braun, Stephan. Merchant of Death: Money, Guns, Planes, and the Man Who Makes War Possible. New Jersey: Wiley, 2008.
Viktor Bout. El mercader de la mort. Una frase que va fer fortuna a la premsa. I a Nacions Unides. I a diferents sectors de la diplomàcia internacional. L'home que amb una flota d'avions més gran que la de diversos països de la OTAN, violava embargaments i venia armament a ambdues parts a desenes de conflictes armats. Sobre tot a Àfrica.
Farah, Douglas; Braun, Stephan. Merchant of Death: Money, Guns, Planes, and the Man Who Makes War Possible. New Jersey: Wiley, 2008.
Protegit pel govern rus, fins i tot el govern nord-americà hauria utilitzat els seus serveis. I mentre les ONG demanaven una campanya internacional per aconseguir un tractat internacional sobre comerç d'armes, el traficant d'armament més famós del cinema (pensem, per exemple, en El Senyor de la Guerra), seguia cultivant amistats entre els dictadors africans i acumulant una enorme fortuna personal.
Des de la fi de la Guerra Freda fins a l'actualitat, passant per les guerres dels Balcans, els genocidis africans, l'11S i les guerres a l'Afganistan i l'Iraq, a tot arreu sembla ser-hi la seva empremta. Els autors destaquen que va tenir la sort d'actuar en un moment en què les amenaces transnacionals no acabaven de ser considerades prou importants per uns serveis d'espionatge massa deutors del realisme de les relaciones internacionals, que únicament considera els estats com a actors dignes d'atenció.
Aquest llibre, escrit per dos periodistes nord-americans experts en la temàtica i amb un currículum prestigiós s'endinsa en les dades disponibles per oferir-nos un retrat bastant fidel a la realitat, d'una figura esfereïdora, probablement el millor en la seva especialitat, en la seva professió. La mort.
X.A.