En profunditat

Introducció

Conflictes pels Recursos

Institut Català Internacional per la Pau

 

Aquest número de la Revista per la Pau està dedicat a la relació entre els recursos naturals i els conflictes armats que aquests poden arribar a generar. Quan pensem en les conseqüències de les guerres sovint tendim a pensar principalment en termes d'éssers humans. No hi ha dubte que són els més rellevants. Però els articles recollits posen de manifest fins a quin punt existeixen altra mena de conseqüències (socials, ambientals, culturals) també nefastes. En aquest número ens endinsem en les diferents vessants en què conflictes violents i els recursos naturals es relacionen.

Jordi Noè, membre de l'alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes, escriu l'article "L'explotació dels recursos: un perill per a les cultures indígenes" explica com les empreses extractives i els governs sovint actuen de maneres que destrueixen una part important de la diversitat etnocultural del planeta.

A més hem decidit abordar aquesta problemàtica a partir de casos concrets. Així tenim dos articles sobre Àfrica, dos sobre Amèrica Llatina i un altre sobre el Pròxim Orient. Jordi Palou, advocat davant la Cort Penal Internacional i mediador nacional i internacional en conflictes, i Antoni Pigrau, Catedràtic de Dret internacional públic i Director del CEDAT, desvetllen exemples de com la riquesa dels recursos naturals han desembocat, en alguns casos, en malediccions: "Conflictes pels recursos als Grans Llacs" i "L'impacte ambiental i social de les operacions de Shell a Nigèria" així ho testimonien. Ferran Izquierdo, professor de Relacions Internacionals, ens proposa examinar el conflicte Israel-Palestina des de la perspectiva de l'aigua, amb "L'aigua. Un obstacle per la pau a Palestina?". Edwin Novoa Álvarez, advocat i professor de la Universitat Nacional de Colombia, escriu sobre el cas de Colòmbia en el seu article "Violència i conflictes ambientals, la tragèdia del Chocó" . Per la seva part Pablo Fajardo, procurador común de la Unión de afectados por Texaco, es centra en les conseqüències de l'actuació d'aquesta empresa a l'Ecuador en l'article "El preu de la riquesa".

A més dels articles centrals en aquesta edició comptem amb l'entrevista a Joan Martinez Allier, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, pioner de l'ecologia política i fundador i director de la revista acadèmica amb el mateix nom.

Per acabar la part central de la revista mantenim l'apartat "Per Saber-ne Més" amb un bon grapat de recursos, tant d'internet com audiovisuals, per aprofundir en el coneixement de la temàtica dels conflictes pels recursos.

Per últim a l'apartat de Tribuna podem gaudir de dues reflexions actuals i valuoses. D'una banda, Christophe Barbey, advocat i treballador de pau, amb l'article "Les Constitucions i la Pau", es planteja de quina manera la inclusió de la pau en els textos constitucionals pot tenir diverses conseqüències socials, educatives, polítiques... Tot i tractar-se d'unes reflexions generals resulten especialment atractives en el marc del context actual en el que viu Catalunya. D'altra banda, la Blanca Camps, politòloga especialitzada en Orient Proper i Nord d'Àfrica,  en el seu article "Síria: noviolència en temps de guerra" ens aporta els moviments de resistència noviolenta més rellevants a Síria juntament amb la denúncia que la seva invisibilitat ni ajuda a la transformació del conflicte ni permet fer-se una panoràmica complerta de la situació actual al país.

L'ICIP vol agrair la col·laboració de tots els autors que han contribuït amb els seus escrits a la publicació d'aquest número de Per la Pau/Peace in Progress.