Recomanem

The Pillars of Peace

Quins factors fan que una societat sigui més pacífica que una altra? Com es mesuren els nivells de pau positiva?

L'Institute for Economics and Peace ha publicat recentment l'informe 'The Pillars of Peace', que defineix precisament les estructures necessàries per a construir una societat pacífica, entenent la pau com un estadi de justícia social més enllà de l'absència de violència.

Són aquests 8 pilars, 8 elements interdependents que creen un clima propici per a la pau:  un govern que funcioni bé (efectiu i proper als ciutadans), un bon ambient de treball, una distribució equitativa dels recursos, l'acceptació dels drets dels altres, una bona relació amb els veïns (individus, comunitats i estats), la lliure circulació d'informació, un alt nivell de capital humà, uns nivells de corrupció baixos.

L'estudi demostra com cadascun d'aquests factors té impacte sobre la resta, són interdependents, de manera que la fortalesa o la fragilitat de cadascun d'ells farà que la resta siguin, alhora, més o menys forts. Per exemple, és indubtable que els nivells de corrupció d'una societat estan plenament lligats al bon funcionament del govern i a la lliure circulació d'informació.

La investigació també demostra la relació entre la resiliència – la capacitat humana d'assumir situacions límits i adaptar-s'hi- i la pau. Així, es pot afirmar que els països amb uns nivells més alts de pau tendeixen a superar més fàcilment xocs externs, ja siguin econòmics, geopolítics o desastres naturals. I en tenim dos exemples recents: la recuperació del Japó després del tsunami de 2011 i la recuperació d'Islàndia després de la crisi financera.

http://www.visionofhumanity.org/sites/default/files/Pillars%20of%20Peace%20Report%20IEP.pdf

E.R.