Actualitat
Reconeixements de Pau del 2013
Els guardons de pau no sempre generen el consens. El premi Nobel de l'any passat, atorgat a la Unió Europea, va generar una resposta mixta a una època de crisi política i social pel continent, i el guanyador del 2009, Barack Obama, va rebre crítiques per moltes organitzacions i personatges públics per estar involucrat en guerres a l'hora de rebre'l. Tot i això, les respostes han sigut més positives als reconeixements d'enguany, uns premis que reflexionen la dura realitat dels conflictes al orient mitjà.
S'ha atorgat el premi Nobel d'enguany a l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), una organització intergovernamental que té com objectiu verificar el Convenció sobre Armes Químiques i treballar a eliminar les arsenals on encara existeixen. El comitè noruec ha reconegut els objectius de l'organització i els seus esforços en arribar a un acord per desactivar les armes sirianes, que van ser utilitzades pel govern de Baixar Al Assad contra la població civil del país.
El premi Sakharov, atorgat pel Parlament Europeu, ha tingut un doble significat aquest any. La guanyadora del premi, la jove paquistanesa Malala Yousafzai, va ser víctima l'any passat de la violencia talibana per haver fet campanya a favor dels drets de les dones a l'educació a la Vall del Swat, on el Talibà ha prohibit l'accés a l'educació per a les noies. Tot i que va rebre dos trets al coll i a la mà, aquesta jove encara lluita perquè les dones puguin accedir a la educació sense por d'amenaces per la part del Talibà. És més, a la cerimònia d'enguany estava present l'activista i la política birmana Aung San Suu Kyi, que no va poder rebre el seu premi al 1990 per haver estat sota vigilància del regim birmà.