Recomanem

Més recomanacions

  • Portada del llibre

    The Iron Wall: Israel and the Arab World

    Avi Shlaim. The Iron Wall: Israel and the Arab World. New York: W.W.Norton, 2001

    És difícil que un llibre sobre el conflicte entre Israel i Palestina o, més àmpliament, entre Israel i els països àrabs, es converteixi en un clàssic. Doncs això és el que ha acabat passant amb aquest llibre d'Avi Shlaim escrit ara fa deu anys. El recomanen historiadors jueus i palestins, americans i europeus, revisionistes i nous historiadors, polítics i acadèmics... i també activistes. Els motius són diversos. D'una banda, les referències a noves dades i testimonis originals amb els principals protagonistes són aclaparadores. D'una altra, la capacitat de l'autor per explicar un conflicte complex fascinarà un lector exigent àvid d'històries que t'atrapen. Finalment, l'argument de l'estratègia dels falcons israelians que s'ha anat imposant en la seva relació amb el món àrab és convincent i, diran alguns, fins i tot inevitable.

    La història d'Israel pot ser entesa, doncs, com la construcció d'un gran mur de ferro envers els seus veïns que cada dia que passa és més gran, més alt i més gruixut, més llarg i més opac, tot i les escletxes per a l'optimisme que han existit en certs moments. Tal com ens mostra l'autor, en aquest context els diversos actors tant internacionals com dintre del món àrab i, en especial, els representants del poble palestí, no són més que actors secundaris en un partit que l'estat jueu juga principalment en clau interna, entre falcons i coloms, amb falcons que es transformen en coloms i coloms que es transformen en falcons.

    Cal fer una menció especial a la magnífica versió castellana (El Muro de Hierro), traduïda per Regina Reyes i Bernardino León.
    (J.A.)

  • Portada del llibre

    The Curious Feminist: Searching for Women in a New Age of Empire

    Cynthia Enloe. The Curious Feminist: Searching for Women in a New Age of Empire. Berkley: University of California Press, 2004.

    En aquesta elaborada col·lecció d'articles, assajos breus, diàlegs i materials en progrés, Cynthia Enloe (politòloga feminista i analista de relacions internacionals) ens porta a un viatge fascinant per les vides de diverses dones de l'era de l'imperialisme americà. A través d'aquests texts, Enloe ens presenta tot allò que pot revelar el preguntar-se qüestions feministes. I d'aquí el títol del llibre: "el feminista curiós". L'autora desenvolupa noves idees sobre la identitat, el poder i la construcció social de les relacions. Per mitjà de la seva anàlisi de la política internacional, aquestes idees són enllaçades a les "grans" idees de les relacions internacionals: els exèrcits, la política exterior i la globalització.

    En la seva exploració feminista, Enloe presenta un enfocament multi-nivell de la política internacional a través del qual exposa connexions sofisticades com, per exemple, entre el nom de la marca de les sabatilles esportives dels equips universitaris, els propietaris de les corporacions, els generals dels exèrcits i les filles coreanes. També proposa un nou enfocament de la globalització com un teixit en la necessària conscienciació de les construccions de gènere; es així com caldria entendre les violacions en temps de guerra o de les relacions entre els estats.

    Cynthia Enloe fa servir un to irònic i casual al llarg del llibre, per mostrar-nos per què importen les preguntes feministes i per què és necessària una perspectiva de gènere. També en la seva descripció de les relacions entre els EUA i els seus aliats i enemics l'autora presenta un tipus d'investigació alternativa. En termes generals, ens proposa una anàlisi indispensable, la qual de vegades es fa difícil de seguir, sobre tot quan es centra en les parts intrínseques de les relacions internacionals que són sovint oblidades o ignorades. El seu treball està dirigit a un públic amb coneixements previs en el camp del feminisme o en la política internacional.
    (C.C.)

  • Imatge de la pàgina web

    Brookings Institution

    www.brookings.edu

    El Brookings Institution és un dels think tanks més reconeguts internacionalment. Creat al 1916 per Robert S. Brookings, actualment es dedica a la recerca i la formació sobre ciències socials, especialment analitzant les polítiques públiques dels EUA. Lligat tradicionalment al partit demòcrata nord-americà, la majoria dels seus directius han ocupat llocs rellevants a les diferents administracions demòcrates. Els seus lemes són: qualitat, independència i impacte.

    Un dels seus programes més importants és el centrat en la política exterior. El programa compta amb dos objectius principals: la comprensió global del món i els reptes que presenta per a la comunitat internacional; i la influència en les polítiques i institucions dels EUA per tal de promoure prosperitat, seguretat i pau sostenibles al món.

    Al si d'aquest programa destaca també l'establiment d'índexs de seguretat de països de l'Orient Mitjà (l'Iraq, l'Afganistan i Pakistan) oferint dades actualitzades sobre la seva situació.
    L'enfocament d'aquest think tank ha cercat contrarestar la forta empenta assolida en la política exterior nord-americana per part dels centres de recerca de caire neoconservador (Project for the new American Century o el Center for a new American Security, entre d'altres).
    (P.A.)