Recomanem

Contra el reino de la bestia: E.P. Thomson, la conciencia critica de la guerra fría

José Ángel Ruiz Jiménez. Contra el reino de la bestia: E.P. Thomson, la conciencia critica de la guerra fría. Universidad de Granada, 2009.

L'historiador més citat del món al segle XX és encara poc conegut a casa nostra. I encara ho és menys la seva faceta d'activista per la pau. És per això que val la pena llegir aquest llibre sobre Edward Palmer Thompson. Perquè en un moment de manca de models i de persones extraordinàries podem treure inspiració de la que probablement va ser una de les consciències crítiques més lúcides i influents de la Guerra Freda.

Tot i ser una tasca complexa analitzar el pensament pacifista i polític de Thompson tenint a més en compte la seva prolífica obra historiogràfica, cal reconèixer que José Ángel Ruiz Jiménez se'n surt. A través de més de 400 planes de cites, dades i anàlisi aprenem sobre les principals reflexions de l'autor de La formació de la classe obrera en Anglaterra i sobre les seves propostes per fer la transició política cap al socialisme, per respondre a les amenaces als drets i llibertats ciutadanes, sobre la necessitat del no desplegament dels euromíssils, etc. Es tracta de temes que entronquen amb molts dels debats actuals entorn a la seguretat i la pau, com el paper del complex militar industrial, l'(in)existència de xocs de civilitzacions, les resistències al pensament únic o la guerra de las galàxies i l'escut antimíssils com a mesures (in)efectives de la defensa col·lectiva.

Aquest 2010 en què les negociacions sobre el desarmament nuclear tornen a estar d'actualitat, val la pena recordar la Campanya per al Desarmament Nuclear, el Desarmament Nuclear Europeu i la seva petició d'una Europa lliure d'armes nuclears des de Polònia fins a Portugal. Cal recordar que el professor i activista britànic va participar en la campanya del referèndum de l'OTAN, deixant la seva impremta en bona part de les persones i institucions que a dia d'avui formen el teixit associatiu del moviment per la pau català.

La tasca d'intel·lectual no està renyida amb la de voler participar en la creació d'un món millor. E.P. Thompson ho sabia bé i ho va portar a la pràctica. José Ángel Ruiz Jiménez ens ho explica amb detall i claredat, amb cura i amb rigor. I amb afecte. Entenc que estem en deute amb tots dos. La bona notícia és que estem a temps de saldar-lo llegint aquesta obra.
(J.A.)