Editorial

Conferència de Kampala: la revisió de l'Estatut de la Cort Penal Internacional

Convocada pel Secretari General de la ONU el 7 d'agost de 2009, d'acord amb la previsió de l'Article 121 de l'Estatut, entre el 31 de maig i l'11 de juny se celebrarà a Kampala (Uganda) la Conferència de revisió de l'Estatut de la Cort Penal Internacional. L'Estatut va ser adoptat en el marc de la conferència diplomàtica celebrada a Roma entre els mesos de juny i juliol de 1998 i va entrar en vigor, després que 60 Estats l'haguessin ratificat, el primer de juliol de 2002. Després de la recent ratificació de Bangla Desh, 111 Estats són Part en l'Estatut.

Imatge de l'auditori

La Conferència de Kampala tindrà lloc en un moment en que la Cort ha iniciat els primers judicis en relació amb la situació de la República Democràtica del Congo: el cas de Thomas Lubanga Dyilo fundador de la Unió dels Patriotes Congoleses (UPC) i de les Forces patriòtiques par a l'alliberament del Congo (FPLC); acusat del crim de guerra d'obligar a menors a participar en les hostilitats. I els de Germain Katanga, antic comandant en cap de les "Forces de Resistència Patriòtica a Ituri" (FRPI), i Mathieu Ngudjolo Chui, coronel de l'exèrcit i antic dirigent de la milícia del "Front dels nacionalistes i dels integracionistes" (FNI) i de les "Forces de Resistència Patriòtica a Ituri" (FRPI), acusats de diversos càrrecs de crims contra la humanitat (assassinats, violacions i reducció de dones a la esclavitud sexual) i de crims de guerra (a part dels anteriors, els d'obligar a menors a participar en les hostilitats, atacs contra la població civil i pillatge).

L'elecció d'Uganda no és casual. No es tracta només d'un dels primers Estats africans que va ratificar l'Estatut, sinó també del primer Estat que va sotmetre (el 29 de gener de 2004) a la Fiscalia de la Cort la proposta d'investigar una situació - la del propi país ugandès - en la que semblaven haver-se comès crims de la competència de la Cort. A més l'elecció d'un país africà és també un intent d'aplacar les dures crítiques que des d'aquell continent s'han dirigit contra el que consideren un biaix excessivament concentrat a l'Àfrica de la Cort Penal Internacional. I certament, les cinc investigacions obertes fins al moment per la Cort, afecten a països africans (República Democràtica del Congo, Uganda, República Centreafricana, Sudan i Kenya). Tot i que la Fiscalia fa un seguiment especial a la situació en altres països: Afganistan, Colòmbia, Costa d'Ivori, Geòrgia i Palestina.