Tribuna
Construir la pau des dels municipis: Alcaldes per la Pau
Josep Mayoral
Cada 6 d'agost, a les 8.15 del matí, el temps s'atura al Parc de la Pau d'Hiroshima en record de les víctimes del bombardeig atòmic de la ciutat. I cada 9 d'agost, a les 11.02, la ciutat de Nagasaki rememora la destrucció causada per la segona bomba llançada sobre Japó l'any 1945.
Un minut de silenci per les víctimes, un instant per recordar l'horror de les guerres, una oportunitat per escoltar el testimoni de les persones que van viure el bombardeig. Un acte per demanar l'eliminació de l'amenaça nuclear. L'expressió del compromís amb la pau.
El desembre de 1945, es calcula que més de dues-centes mil persones havien mort víctimes dels bombardejos. Cada any es van afegint nous noms a la llista. Encara ara, són moltes les persones que pateixen les conseqüències de l'exposició de la bomba atòmica. Els qui van sobreviure a l'atac, amb lesions físiques i psíquiques que els acompanyaran la resta de la seva vida. I molts dels seus descendents, afectats per greus malalties.
L'eliminació de les armes de destrucció massiva, especialment les nuclears, és un objectiu compartit per moltes persones que van viure l'horror de l'explosió i moltes d'altres compromeses amb la pau arreu del món. Perquè mai més es pugui repetir una tragèdia com aquella, les ciutats d'Hiroshima i Nagasaki han liderat un moviment per explicar al món l'experiència que van viure i treballar per a l'eliminació total de les armes nuclears. Des de fa anys, Mayors for Peace treballa per aconseguir que l'any 2020, el 75è aniversari del bombardeig, el món s'hagi alliberat de l'amenaça nuclear.
Mayors for Peace (Alcaldes per la Pau) és una organització mundial, que actualment compta amb més 3.600 municipis adherits de 135 països i regions. Una agrupació de ciutats que treballen per la pau i el desarmament, a dos nivells: col·laborant amb governs i organitzacions internacionals per tal d'assolir compromisos globals que ens permetin avançar cap a un món més just i en pau (a través del compliment dels objectius del Mil·leni o bé promovent el desarmament en totes les seves variants), i treballant dins el propi municipi per la convivència, la resolució pacífica dels conflictes i l'educació per la pau.
Aquest mes de maig tindrà lloc a la seu de Nacions Unides de Nova York la Conferència per a la Revisió del Tractat de No Proliferació d'armes nuclears (TNP). Una Conferència en la qual hi ha dipositades moltes esperances d'assolir acords concrets que permetin avançar cap al desarmament. I Alcaldes per la Pau hi participarà activament, en representació de milions de ciutadans que han expressat el seu desig de viure en un món més just, solidari i en pau.
El TNP, signat l'any 1968 i que va entrar en vigor l'any 1970, consta de tres pilars fonamentals: la no proliferació, el desarmament i el dret a la utilització de l'energia nuclear amb finalitats pacífiques. Ratificat per 189 països, inclosos els cinc Estats reconeguts per aquest com Estats Nuclearment Armats (Estats Units, Rússia, Xina, Regne Unit i França), no ha estat signat per l'Índia, Pakistan i Israel, països posseïdors d'armes nuclears, però que no ho han declarat. Corea del Nord va anunciar la seva retirada del Tractat l'any 2003.
El propi TNP, en el seu article VI ja preveu el desarmament nuclear: "Cada Part del Tractat es compromet a celebrar negociacions de bona fe sobre mesures eficaces relatives a l'aturada de la carrera d'armament nuclear en data propera i al desarmament nuclear, i sobre un tractat de desarmament general i complet sota un estricte i eficaç control internacional". Un article que no ha tingut cap desenvolupament posterior que fes possible el seu acompliment.
Són moltes les veus que demanen que es reforci la legislació internacional en matèria de desarmament i s'arribi acords concrets per assolir l'abolició de les armes nuclears, tal i com ja s'estipula en l'article VI del Tractat. Però, si bé existeix unanimitat en tot el món en el sentit que les armes nuclears no han de ser utilitzades mai més, pels seus efectes indiscriminats, el seu impacte sobre el medi ambient i les seves profundes conseqüències per a la seguretat, també és cert que fins ara no s'ha assolit un acord per a la seva eliminació.
Però la Conferència de Revisió de 2010 es fa en un context molt més favorable als avenços en matèria de desarmament. En primer lloc, pel gir en la política nord-americana, expressada amb contundència pel president Obama l'abril de 2009 a Praga1 . "Declaro obertament, i amb convicció, el compromís d'Estats Units per a buscar la pau i la seguretat en un món lliure d'armes nuclears". També, per la històrica resolució del Consell de Seguretat de l'ONU de setembre de 2009, en la que els caps d'estat i de govern es van comprometre a treballar per a assolir un món lliure d'armes nuclears i van donar suport a un ampli marc de mesures per a la reducció dels perills nuclears al món. I, més recentment, pel nou acord START assolit entre Estats Units i Rússia per a la reducció dels seus arsenals nuclears.
També el president Rodríguez Zapatero va destacar l'oportunitat de la Conferència per a fer un pas decisiu cap a l'abolició de les armes nuclears. En el seu discurs pronunciat a l'Assemblea de Nacions Unides el 24 de setembre de l'any passat va comprometre's a fer tot el possible, des d'Espanya i des de la Unió Europea, perquè de la Conferència de Revisió surtin resultats concrets que ens permetin avançar cap a un món lliure d'armes nuclears.
Per què les ciutats i per què els alcaldes participem activament en la Conferència de Revisió del TNP? Per què la implicació en el desarmament nuclear? Podríem citar motius diversos. En primer lloc perquè són les ciutats, la ciutadania, qui pateix les conseqüències dels conflictes i qui ha estat víctima dels atacs amb armes de destrucció massiva. Però, sobretot, perquè l'obligació dels governs locals, l'administració més propera als ciutadans, és treballar pel benestar de les persones. I no podem obviar l'amenaça que els conflictes violents representen per a la seguretat i el benestar de la ciutadania.
Com treballem per la pau des dels municipis? Promovent la convivència, el respecte a la diferència i la resolució pacífica dels conflictes dins la pròpia ciutat, juntament amb un clar compromís en l'acció exterior. Construir la pau en l'àmbit local vol dir fomentar la cohesió social, promoure els valors cívics i prevenir els conflictes. I alhora articular una estratègia de relacions exteriors, de treball en xarxa amb altres ciutats, coherent amb les pròpies polítiques municipals. Comptant amb un actiu imprescindible: la ciutadania. Articulant polítiques amb la societat civil. Perquè la ciutat és, necessàriament, un projecte col•lectiu.
La capacitat de resposta i l'experiència acumulada en la recerca de solucions als conflictes dins la pròpia ciutat situa els governs locals en una posició fonamental per al treball en xarxa amb altres municipis, que permet l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques. Per això ens cal avançar en la recerca de solucions a problemes comuns. Tenim la necessitat de treballar en xarxa, de fer camí amb altres ciutats del món i ens hem de dotar de marcs de treball conjunts, posar en valor el paper de les ciutats i establir mecanismes que garanteixin la participació del món local en la presa de decisions internacionals.
Som conscients que el camí cap a l'abolició de l'armament nuclear no serà fàcil i que amb declaracions i resolucions no n'hi ha prou per assolir resultats concrets. Però tots estarem d'acord que els darrers mesos s'han fet passes importants en matèria de desarmament. Des d'Alcaldes per la Pau estem convençuts que, si som capaços de treballar coordinadament, amb objectius compartits i fulls de ruta clars, podem assolir també un compromís mundial per a l'eliminació de les armes nuclears.
1. "So today, I state clearly and with conviction America's commitment to seek the peace and security of a world without nuclear weapons." (Tornar)