Recomanem

Informe 2011 Amnistía Internacional: El estado de los derechos humanos en el mundo

http://www.amnesty.org/es/annual-report/2011

Amnistia Internacional ha publicat el seu informe anual sobre la situació dels drets humans al món, fruit de la investigació a 157 països i territoris durant l'any 2010.

En primer lloc, l'informe presenta de manera general les conclusions regionals. En aquesta edició, els temes clau són: llibertat d'expressió, justícia internacional, rendició de comptes de les empreses, pena de mort, drets reproductius i la situació a Orient Mitjà i el nord d'Àfrica. A la segona part, es dedica una secció a cada país, amb la descripció de l'estat dels drets humans en aquest lloc concret i els casos particulars a destacar. Finalment, s'exposa la fase en què es troben alguns tractats internacionals i regionals als diferents països.

El títol del pròleg, "El activismo usa nuevas herramientas para hacer frente a la represión", reflecteix clarament la tendència en la lluita pels drets humans durant l'any passat. I és que les noves maneres que tenen els ciutadans en general i els activistes en particular d'enfrontar-se a les violacions dels drets humans han suposat un moment històric en la causa. Wikileaks (i les revelacions sobre violacions de drets humans consentides o no castigades pels estats), les xarxes socials d'Internet i la telefonia mòbil han protagonitzat moments únics en la lluita a favor dels drets humans. Han estat presents, per exemple, durant les demandes de llibertat, dignitat i justícia a Orient Mitjà i al nord d'Àfrica i en les mostres de suport d'internautes xinesos anònims al guanyador del premi Nobel de la Pau, Liu Xiaobo.

No obstant això, les noves tecnologies no deixen de ser eines per canalitzar les demandes i només són, encara, una possibilitat per a un canvi real. Aquest canvi real hauria de permetre acabar amb els casos de violació de drets humans que Amnistia Internacional ha detectat, com les restriccions a la llibertat d'expressió a almenys 89 països; la desprotecció de periodistes i dones arreu del món; la situació precària de minories, refugiats i persones migrants; i la denegació del dret de la veritat i la justícia en zones de postconflicte.

M.A.T.