Versió PDF
Descarregar [pdf, 1.20 Mb]Editorial
-
Editorial
La investigació per a la pau i els estudis de resolució i transformació de conflictes han insistit des de fa temps en la importància de la comunicació en la dinàmica dels conflictes i en la seva resolució, tant en la seva fase violenta com en els moment en què l’accent es posa en les negociacions per aconseguir un alto-el-foc o en la implementació dels acords i la construcció de la pau a mig i llarg termini. A més, recentment s’ha insistit també en el paper cabdal que en l’època de la globalització i de la cibertecnologia, tenen i poden tenir en la resolució de conflictes les noves tecnologies de la informació i de la comunicació, i en particular la xarxa global de comunicacions electròniques i les xarxes socials. D’aquí la importància de dedicar el tema central, en profunditat, de la revista a la temàtica, a la relació entre guerra, pau i comunicació. I d’aquí també les reflexions que segueixen.
En profunditat
Introducció
-
Comunicació i conflictes armats
Pablo AguiarXavier AlcaldeCèlia CernadasAl nostre món els mitjans de comunicació hi juguen un paper fonamental. Fins al punt que sentim que allò que no surt als mitjans no existeix i que la nostra visió del món està altament condicionada pel que els mitjans ens transmeten. Sovint, són la nostra única font d’informació. En el tema dels conflictes armats, és potser on això es veu d’una forma més clara... i més injusta. És per aquest motiu que hem pensat que la relació entre mitjans de comunicació i conflictes armats requeria d’una anàlisi en profunditat.
-
Articles centrals
-
Interessos estratègics, batalles i escaramusses periodístiques
Xavier Giró i Martí -
Periodisme de conflicte Temps, lloc i circumstàncies
Alberto Arce -
És possible configurar un món diferent a través del periodisme?
Cristina Ávila-Zesatti -
Quina comunicació per la pau fan les ONG catalanes?
Montse Santolino -
Ciberactivisme per la pau: entre la urgència i la reflexió
Jordi de Miguel
-
Per saber-ne més
-
Per saber-ne més
Fernando Javier Padilla AnguloEn aquesta ocasió ens dedicarem a conèixer una mica més les relacions entre els mitjans de comunicació i els conflictes armats. Amb aquest propòsit, començarem oferint un breu esbós històric d’aquesta relació secular. Seguidament, us oferim algunes eines que poden ser d’utilitat; en concret, extractes de documents relacionats amb l’ètica periodística en la cobertura de conflictes cruents, recursos audiovisuals amb algunes de les imatges vinculades amb la guerra i la pau de major impacte al segle xx i el que portem de xxi, a més d’un mapa dels països més perillosos per exercir el periodisme.
-
Entrevista
-
Entrevista a Gervasio Sánchez
Cèlia CernadasLes víctimes de les mines antipersona van ser l’objectiu del seu primer gran treball. Els desapareguts en els conflictes i el patiment de les seves famílies ha estat el segon, un projecte que el va portar per Amèrica Llatina, Àsia i Europa. “Desaparecidos” s’està exhibint a tres punts diferents de l’Estat Espanyol: 250 fotografies, moltes de gran format, que mostren sales de tortura, presons i, sobretot, persones; persones que porten dècades, en molts casos, buscant els seus familiars. Però Gervasio Sánchez (Còrdova, 1959), periodista del diari Heraldo de Aragón, també treballa l’actualitat del dia a dia, i deixa constància de les seves impressions al seu bloc “Los desastres de la guerra” (http://blogs.heraldo.es/gervasiosanchez/)
Tribuna
-
L'educació per la pau i l'escolta
Marina Caireta i Sampere -
D'acord amb l'Osama
Pablo Aguiar
Recomanem
-
Informe 2011 Amnistía Internacional: El estado de los derechos humanos en el mundo
http://www.amnesty.org/es/annual-report/2011
Amnistia Internacional ha publicat el seu informe anual sobre la situació dels drets humans al món, fruit de la investigació a 157 països i territoris durant l’any 2010.
-
United States Peace Index
http://www.visionofhumanity.org/
L’índex de Pau del Estats Units (USPI, per les sigles en anglès), creat per l’Institut per l’Economia i la Pau, és una eina innovadora que exposa el nivell de pau de cada un dels 50 estats federats dels EUA, determinat a partir de cinc indicadors clau: el número d’homicidis, el número de delictes violents, el número de policies, el número de convictes, i la facilitat d’accés a les armes petites i lleugeres.
Més recomanacions
Actualitat
Notícies de l'ICIP
-
Debat sobre la polarització i la conflictivitat a l'Amèrica Llatina
-
La Costa d'Ivori: lluny, encara, de l'estabilitat
-
L'ICIP participa en una conferència internacional sobre possibles escenaris de defensa i seguretat per al 2030
-
Recull d'articles sobre pau i seguretat
-
Comença una nova temporada del programa 'Latituds', al 33
-
Noves publicacions: llibres, relatories i informes
-
Notícies del Món
-
24ena sessió del Comitè Internacional de Coordinació de les Institucions Nacionals per la Promoció i Protecció dels Drets Humans (ICC)
-
Detenen l'exgeneral Ratko Mladic, principal acusat del genocidi de Srebrenica
-
El TPI demana detenir Muamar Gadafi per crims contra la humanitat
-
Obama intenta impulsar un nou pla de pau al Pròxim Orient
-
Campanya contra el contraban d'armes entre els Estats Units i Mèxic
-